masinák
Hirdetés 2
Controller Infok...

Hirdetés

 

Játéktesztek

Typoman

(Akció)

Játékinfó
Typoman Fejlesztő: Brainseed Factory Szerző értékelése:
Kiadó:Headup Games 73%
Kiadás éve:2015
Játék nyelv:Angol
Sokakat elfogott az indie láz. Mindenki szeretne valami frissel, valami újjal találkozni. A Nintendo-t is elérte az "őrület". Igyekszik is a lehető legtöbb támogatást megadni a stúdióknak.
Biztos mindenki emlékszik, hogy a 2015-ös E3-man mutatták be a Nindies@Home programot, melynek keretein belül számos exkluzív indie játék demóját tudtuk letölteni a megjelenés előtt. Az egyik ilyen cím, a Typoman volt, egy szürreális világban játszódó puzzle játék. Egy kicsit hasonlít is a Limbo-ra, de csak egy picit.
Sokakat elfogott az indie láz. Mindenki szeretne valami frissel, valami újjal találkozni. A Nintendo-t is elérte az "őrület". Igyekszik is a lehető legtöbb támogatást megadni a stúdióknak.
Biztos mindenki emlékszik, hogy a 2015-ös E3-man mutatták be a Nindies@Home programot, melynek keretein belül számos exkluzív indie játék demóját tudtuk letölteni a megjelenés előtt. Az egyik ilyen cím, a Typoman volt, egy szürreális világban játszódó puzzle játék. Egy kicsit hasonlít is a Limbo-ra, de csak egy picit.
Kicsik vagyunk, jelentéktelenek, de bátrak. Szavakkal felvértezve hőssé válunk és legyőzzük a hatalmas gonoszt. Itt van hát a Typoman!A játék lelkét a betűk és az abból képezhető értelmes angol szavak alkotják. Ezért a teljes játékélményhez érdemes egy alap angoltudással rendelkeznünk, de nem kell megijedni, azok is be tudják fejezni a játékok, akik még nem jártasak angol nyelvben, mivel szerencsére a puzzle-ök megfejtéséhez segítséget kérhetünk a Gamepaden, egy szürreális vers vagy szólás képében. Fokozzuk a baljós hangulatot.A puzzle-ök változatosak. Valamikor csak 2 betűt kell felcserélnünk, valamikor egy rejtvény több kis, egymásra épülő részletből adódik össze. A feladványok megoldásához általában követni kell a szavak által adott utasításokat, mint például FEED (etet) vagy a RUN (fuss). Viszont ez néha csapdába is kergetnek minket, így jól oda kell figyelni minden apró részletre. Mész mit sem sejtve a PART (rész) szóhoz, ami hírtelen megfordul és TRAP (csapda)-pá változik. Nincs mit tenni, a szavaknak ereje van, még visszafele olvasva is.A rejtvényekre egy fajta megoldás adható. Pár betűből lehet több szót is kirakni, de csak egyet vár a játék, aminek a jelentése megfelelő az adott feladathoz. Például van a T, E, A, S, I, R, A, T, G betűk. Ezekből a stargate (Csillagkapu ? lehet, hogy véletlen, de lehet, hogy szándékosan), gate, target stb. szavakat is ki lehet rakni, de a puzzle-höz csak a target megfelelő. Ezért addig, míg emlékszel a puzzle-ök megfejtésére, biztos, hogy nem veszed elő még egyszer a játékot. Nem is éreztem hajlandóságot a fejezet - rejtvény választó használatához, ami a menüben megtalálható (tulajdonképpen a checkpointokat jelöli). Kell a varázs, amit egy ismeretlen rejtvény megoldásánál érez az ember.Sajnos a készítők nem minden puzzle-nél hagytak elég időt a gondolkodásra. Ahol pedig kapkodni kell, nem könnyíti meg a dolgunkat a nehézkes irányítás. Nem tudod százszázalékosan kiszámítani, hogy hova is esik az eldobott betű. Ráadásul, ha nem vagy elég gyors és valami megöl, akkor jobb esetben ugyan ott tudod folytatni a betűpakolást, ahol abbahagytad. Viszont, néha kezdheted az egészet elölről egy esetleges halálozás miatt. Nagyon bosszantó tud lenni, amikor már csak egy betűt kéne a helyére dobnod, de az a másik közé, vagy fölé esik és hírtelen a gáz megfojt amiben vagy. Szerencsére erre is kitaláltak a fejlesztők egy könnyítést. A Gamepaden az összefüggő betűcsoportokban el tudjuk rendezni a betűket, így nem kell mindig a lomha Typoman-nal tologatni, dobálgatni a betűket. Ez a módszer nagyban felgyorsítja a puzzle-ök megoldásának folyamatát. A játék vége felé sokat is kell használnunk, ha tovább akarunk jutni. Jó látni, hogy egy indie játék szervesen beültetni a játék mechanikájába a Wii U különleges irányítóját, a Gamepadet.
A kirakóst nehezíti még pár elem, hogy ne legyen túl könnyű az angol anyanyelvűeknek (de így se okozhat nekik nehézséget). Ilyen az említett gáz, mozgó platformok, gyilkos lények, a lábunk alatt leomló sziklatömbök. Vagyis változatos elemekkel kooperál a játék. Az egyik kedvencem, amikor a továbbhaladáshoz meg kell etetni a szakadék mélyéről előtörő szörnyet, a grouge-t. Bevallom, az első találkozásom alkalmával megijedtem tőle. Működik a játék sötét hangulata, na.


A Typoman 3 fejezetből áll, a végén egy hatalmas fő gonosszal. 2 óra alatt kényelmesen végig lehet vinni. A Limbo se volt sokkal hosszabb, ami elhozta az ilyen stílusú művészi puzzle játékok fénykorát. Egy ilyen hangulatú alkotást nem is kell hosszabbra készíteni, mert egy idő után nyomasztóvá válik.
Akinek esetleg rövidre sikeredet, újrajátszhatja a játékot kevesebb halálozási rátával, úgy már bizony nehezebb lesz.
Sajnos meg kell említenem egy negatívumot is. A játék nem mindig fut a legtökéletesebben. Hosszú töltési idők fordulhatnak elő frame-rate esésekkel. Szerencsére a fejlesztők folyamatosan stabilizálják, javítják a játékot, így reméljük, hogy a közeljövőben megoldódik ez a probléma.
A Typoman egy kellemes este alatt kijátszható. Nem túl rövid és nem túl hosszú (nehogy még a végén unalmassá váljanak a betűfeladványok). Hangulatával, egyedi fejtörőivel egy gyöngyszem a játékrengetegben. Nem csoda, hogy a Gamescom legjobb indie játék címét elnyerte (és még egy rakat díjat e mellett). Kíváncsi vagyok, hogy a közel- vagy távoli jövőben milyen játékokkal fog minket megörvendeztetni a Brainseed Factory.
Addig is jó puzzle-özést!
Értékelés
 • Grafika Grafika
  Grafika: 10/8
 • Hang Hang
  Zene: 10/10
 • Játékélmény Játékélmény
  Játékélmény: 10/7
 • Szavatosság Szavatosság
  Szavatosság: 10/4
 • Kezelhetőség Kezelhetőség
  Kezelhetőség: 10/6
Pozitívumok
 • GamePad kihasználás
 • hangulat
 • egyedi
Negatívumok
 • famerate esés
 • hosszabb töltési idő
 • nehézkes irányítás (kivétel az érintős betűrendező)
 • csak első alkalommal élvezetes a végigjátszása
Typoman megosztása FACEBOOK-on Typoman megosztása TWITTER-en

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz

 

Oldal létrehozási idõ: 0.2152 másodperc, 0.0454 lekérdezési idõ. Adatbázis lekérdezés: 50. Memória használat: 4,981kb