masinák
Hirdetés 2
Controller Infok...

Hirdetés

 

Wii U - Gamepad hatótávolság
A rádióhullámok rejtelmei

szerző: hunMyrte
Szerzőnek odaitélt pontok: 10/100
 10.0 - 1 szavazat -

Sokan kérdeztétek, hogy a Wii U Gampad hatótávolsága vajon mennyi is lehet. Ebben a kis leírásban szeretnék választ adni.

A Gamepad egy 5Ghz-es rádió frekvencián kommunikál a konzollal (a wifi, bluetooth stb. is ez, csak különbözhetnek a frekvenciák). A Nintendo 8 méter (26 láb) hatótávolságot javasolt a felhasználóknak, de valójában ez az érték lehet több, illetve kevesebb. Ha a jel terjedésének semmi sem szab gátat, laborkörülményeink vannak, akkor 30 méterről (100 láb) is tudtuk játszani. De ha már egy fal, ajtó, ablak, mikrohullámú sütő stb. tárgy van az útban, lecsökkenhet akár 4 méterre is a hatótávolság.

Sajnos a jelterjedésnek nem csak látható, hanem láthatatlan akadályai is lehetnek. Az azonos frekvenciák egymást zavarják. Például a mai routerek feltérképezik a terepet és beállítják egymáshoz képest a frekvenciát (csatornákat), hogy ne interferáljanak (ne zavarják egymást). Ez addig szépen és jól működik, míg a képbe nem kerül egy ismeretlen eszköz (például bluetooth eszköz).
Ebből az ábrából tökéletesen látszik, hogy lerövidül a hatótávolság, ha interferálnak egymással a jelek:Már említettem, hogy a tárgyak megakadályozhatják a jel terjedését. Sokan azt hiszik, hogy a rádiójel (például WIFI) átmegy a falon. Sajnos ez nem igaz! A különböző anyagok elnyelik a hullámokat illetve visszaverik. Vastagságtól, összetételtől ennek mértéke változhat. Ráadásul az se mindegy, hogy milyen frekvencián van az adott jel. Minél magasabb egy frekvencia, annál könnyebben nyelik el az anyagok. Például 5 GHz-en már egy üveg is olyan hatással van, mint a betonfal, főleg, hogy ha az nem tiszta, hanem tartalmaz némi fémet. Ezért lehetőségeinkhez mérten, távolítsunk el minden zavaró tényezőt (például fém TV állványt) és ne rakjuk vitrin mögé a Wii U konzolt, mert akár a felére is lecsökkenhet a jelerősség.

A Wii U-t az otthoni wifi-vel ne vonjuk párhuzamba, mert a ma használatban lévő routerek nagy része 2,4 Ghz-en működik. Mint ahogy fentebb írtam, ezt kevésbé tudják elnyelni az anyagok és nagyobb hatótávolságra terjed ugyan azon a teljesítményen, mint az 5Ghz-es társa. Akkor jogosan feltehetjük a kérdést, hogy miért van szükség magasabb frekvenciára? Abból az egyszerűbb okból, hogy nagyobb adatmennyiséget tud közvetíteni és kevésbé zsúfolt a tartomány.

A routerek kivétel nélkül körsugárzós antennával rendelkeznek. Ez alól a Wii U se kivétel. Képzeljetek el egy nagy fánkot, aminek a középpontjában a konzol áll. Ezért célszerű a Wii U-t egy központi pontban felállítani, hogy a jel minél nagyobb felületen fedje le a lakást.Ha egy kicsit jobban megismerjük az alkalmazott technológiát, akkor máris eredményesebben tudjuk használni. A fent leírtakat nem csak a Wii U-nál tudjuk kamatoztatni, hanem a routerünk WIFI jel stabilabbá tételére, illetve hatótávolságának növelésére is.
Hozzászólás
Wii U - Gamepad hatótávolságZozo0525 | okt 22 : 17:44
[ Profi ]

Hozzászólás: 43

Regisztrált: okt 01 : 11:35
Válasz erre
Köszönjük, jó az irás
ID: Zozo0525

Wii U - Gamepad hatótávolsághunMyrte | okt 25 : 22:12


Hozzászólás: 338


Válasz erre
Igyekeztem nem túlbonyolítani
"Csodák nélkül nem is élhetnénk" /Hókirálynő - Yuki no Joou/

Wii U - Gamepad hatótávolságShepard | okt 27 : 20:52


Hozzászólás: 177


Válasz erre
Pont jó és érdekes. Elég tudományos, ennek ellenére mégis érthető. Nálam már egy szimpla fal is bezavarja sokszor a jelet, pedig össz-vissz 2 méterre vagyok a géptől...
Connection Ambassador program letudva.
Segítetteim: Penisz, T_ibi, Angelus, Dimand Jozsef, Sitijani, Olahtomi86, Acelos, Don Carlo, Maria, Rooland, Bachrezso, HeAdsho, Fricix, Orzokiller, Simoka, TomDog, Tomiwii, Samberg, Erős Kristóf, "5959". Köszönöm nekik!Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz

 

Oldal létrehozási idõ: 0.5722 másodperc, 0.1906 lekérdezési idõ. Adatbázis lekérdezés: 73. Memória használat: 6,467kb